7 dingen om over na te denken bij het bestellen van een cuvet

De cuvet bevat het monster en de cuvet wordt in een spectrofotometer geplaatst voor spectrale analyse, maar de wereld van cuvetten kan een uitgestrekte en verwarrende wereld zijn en u kunt in de war raken over welke cuvet u voor uw experiment moet gebruiken. In dit artikel presenteren we de basismateriaalvereisten en vervolgens zullen we een contrast trekken tussen verschillende soorten cuvetten om u te helpen de juiste cuvet te kiezen.

cuvette display

In dit artikel:

Als je een eerstejaars bent over spectrofotometer- of fluorometer-experimenten, kun je in de war raken over de cuvetselectie, en vervolgens google je ‘Hoe kies je de juiste cuvette?’, Bijna alle antwoorden laten zien dat het cuvetmateriaal het belangrijkste is, omdat Ik ga niet door de meeste glazen cuvetten, maar kan wel door de kwartscuvet.

Cuvetten op de markt, meestal gemaakt van plastic, glas, kwarts, er zijn verschillende cuvetten gemaakt van verschillende materialen hieronder.

1. welk materiaal heb je nodig?

Het hangt sterk af van de golflengte en oplosmiddelen kenmerken type waarmee u werkt bij het meten van het monster.

Werkende golflengte

Cuvetten zijn meestal gemaakt van verschillende transparante materialen, zoals optisch glas, kwarts, saffier of optisch plastic. Elk materiaal heeft unieke lichtdoorlatende eigenschappen en het is belangrijk om deze optische karakteristieke eigenschappen te kennen voordat u het cuvetmateriaal selecteert.

UV-VIS-IR Spectrum

Hieronder staan de meest voorkomende soorten cuvetten, de materialen waaruit ze zijn vervaardigd en hun geschikte golflengte:

1. Optische glazen cuvetten
Dit cuvetmateriaal is geschikt voor het zichtbare spectrum en heeft een behoorlijk transmissiebereik van 340-2.500 nm.

2. UV-kwartscuvetten
Voor UV-VIS-absorptiestudies heb je absoluut een UV-kwartscuvet nodig, als je hier de moeite neemt door een goedkope glazen of plastic cel te kopen, zullen je gegevens onnauwkeurig zijn, het is niet aan te raden om dit te doen.

3. IR-kwartscuvetten
Het transmissiebereik op IR-kwarts is 220 nm tot 3.500 nm, het is een goede keuze voor UV VIS-metingen.

4. polystyreen (PS) of polymethylmethacrylaat (PMMA)
Het transmissiebereik op PS- of PMMA-kwarts is 380 nm tot 780 nm (zichtbaar spectrum). De meeste toepassingen vallen binnen dit bereik en veel hebben de extra UV- of IR-punten niet nodig die u van de andere materialen krijgt.

Transmission Range and Suitable Applications of Different Materials

MaterialWavelengthTransmission RateUsageApplication
Optical Glass (G)340-2500nm82% at 350nmReusableVisible Range
UV Quartz (UV)190-2500nm83% at 220nmReusableUV-Visible Range
IR Quartz (IR)220-3500nm88% at 2730nmReusableUV-Visible-IR Range
PS or PMMA380-780nm80% at 400nmDisposableVisible Range

Elk van deze materialen heeft zijn voor- en nadelen. Nogmaals, afhankelijk van uw toepassing zal bepalen welke van de bovenstaande het beste is.

Kwarts materiaal heeft de hoogste transmissie- en temperatuurbestendigheid, is vooral transparant in zowel het zichtbare licht als het UV-bereik en is een uitstekende keuze bij het meten van monsters in het UV-lichtspectrum.

Glas en kunststof materialen zijn normaal gesproken transparant voor zichtbaar licht (380-780 nm) maar absorberen in het UV-golflengtebereik (190 – 340 nm). Daarom zijn plastic en glazen cuvetten ideaal voor colorimetrische eiwitassays of meting van de bacteriële kweekdichtheid, maar kunnen ze niet worden gebruikt voor concentratie- en zuiverheidsmetingen van monsters in het UV-bereik.

Het is belangrijk dat de cuvetten een zo hoog mogelijke transmissie hebben voor bepaalde gemeten golflengten, maar als je een krap budget hebt en de monsters alleen in zichtbaar licht test, dan wil je voor een plastic of optisch glazen cuvet gaan. Plastic cuvetten zijn goedkoop en kunnen worden weggegooid.

Overdracht van verschillende materialen in lege cuvetten

cuvette transmission map

Cuvetten kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt en ze kunnen ook worden geassembleerd met verschillende technieken, zoals gelijmd, poedergesmolten of allemaal gesmolten.

Als het monster een waterige oplossing is, kan het met de meeste plastic of glazen of kwartscuvetten werken, zelfs de NRC-gelijmde cuvetten, dan kunt u naar onderdeel van het cuvettype direct; maar als het organische oplosmiddelen zijn, kun je beter het volgende lezen Sectie Werkvoorbeelden eerste.

Werkvoorbeelden

Een ideaal cuvetmateriaal zou transparant zijn voor de beoogde lichtbundel en heeft geen interactie met de monsters die bij de meting worden gebruikt.

Het materiaal waaruit de cuvet is gemaakt, is relatief minder belangrijk wanneer het monster een waterige oplossing is. Plastic of glazen of kwartscuvetten zullen allemaal werken, en u kunt zelfs de meest betaalbare URC-verlijmde cuvetten gebruiken.

Als het monster organische oplosmiddelen is, is het beter om robuustere cuvetten te kiezen dan de plastic, zoals de glas- en kwartscuvetten.

En u zou moeten gaan voor chemisch bestendige gesmolten (CRF) of hittebestendige (HTR) versies in plaats van de niet-bestendig tegen chemicaliën (NRC), omdat de NRC-cuvet is samengesteld met lijm, benzeen, ethanol, corrosieve oplossingen of andere Oplosmiddelen met vergelijkbare eigenschappen kunnen ervoor zorgen dat de cuvet gaat lekken omdat het de bindingen tussen de stukken aantast.

2. Welk soort cuvet heb je nodig, spectrofotometer of fluorescentiecuvet?

Het hangt af van het laboratoriumapparaat dat u gaat gebruiken.

Spectrofotometers Cuvetten zijn cellen met 2 parallelle zijden optisch transparant. En de lichtstraal komt binnen vanuit het voorraam en verlaat het achterraam van de cuvet in één rechte lijn.

De best verkochte cuvetten voor UV VIS-spectrofotometermetingen in onze cuvettenlijn zijn die van ons QS20-02 en QS37 . Nu zijn QS20-02 en QS37 vrijwel identiek. Het enige verschil is dat QS37-cellen vierkante hoeken hebben en type 5-cellen afgeronde hoeken. Zie onderstaande foto.

compasion with ushape and square bottom

Deze cuvetten zijn de ultieme balans voor iemand die op zoek is naar een hoogwaardige UV-kwartscuvet. U krijgt het betaalbare volledige assortiment van het UV-kwartsmateriaal, de prijs van $ 12,3 voor QS2002 maakt het een geweldige koop voor laboratoria met een beperkt budget.

Er zijn enkele basisspectrofotometer kwartscuvetten, over het algemeen kost de ronde bodem minder dan de vierkante bodem voor hetzelfde cuvettetype. En je kunt klikken hier voor meer spectrofotometer cuvet.

Fluorescentie cuvetten zijn cuvetten met 4 optisch gepolijste wanden (sommige gespecialiseerde soorten cuvetten hebben 3 transparante wanden)

De meest basale fluorescentie-kwartscel voor UV VIS-metingen is QS22-02 . Deze cuvette heeft alle vier de vensters helder en wordt geleverd in UV-kwaliteit kwarts.

Er zijn enkele basisfluorometercellen, zoals spectrometercuvetten, een ronde bodem is ook een alternatief in onze fluorescentielijn. En je kunt klikken hier voor meer fluorometerkuvet.

3. Welke padlengte heb je nodig?

De maximale padlengte die u kunt gebruiken, is afhankelijk van het laboratoriumapparaat en de andere factoren, waaronder monsterkarakteristieken, volumebeschikbaarheid, concentratieniveaus en soorten metingen die moeten worden uitgevoerd, zijn van invloed op de beslissing bij het kiezen van de juiste padlengte van een cuvet voor uw toepassingen.

Voor een standaard spectrofotometerkuvet is het lichtpad of de weglengte de afstand tussen de binnenwanden van een cuvet waar het licht doorheen gaat, wat verwijst naar de binnenafstand tussen het voorvenster en het achtervenster van cellen. Cuvetten zijn er in een grote verscheidenheid aan padlengtes. De meest gebruikelijke padlengte van cuvetten is 10 mm.

Naast de standaard kuvettenbaanlengte van 10 mm, bieden we ook padlengtes aan van 1 mm tot 100 mm. Lichtpaden die kleiner zijn dan 1 mm zijn ook beschikbaar, maar die zijn bedoeld voor meer gespecialiseerde cellen zoals uitneembare cuvetten of HPLC (High performance liquid chromatography) stroomcuvetten.

different pathlength of cuvettes

1-100 mm cuvetten

Bij het nemen van voorbeeldmetingen gevonden op lage concentraties – bijvoorbeeld RNA, enkelstrengs DNA en oligonucleotiden – het wordt aanbevolen een padlengte te hebben die lang genoeg is om de gegevensuitlezingen binnen het lineaire meetbereik van het instrument te laten vallen.

Zoals we allemaal weten, hogere concentratieoplossingen moet worden verdund of met een cuvet met een kortere weglengte om de verdunning te simuleren. Bekend van de Wet van Beer-Lambert Een lichtpad van cuvetten van 1 mm zorgt ervoor dat de dsDNA-concentratie zo hoog kan zijn als 1.000 µg / ml.

Het is goed nieuws dat er nu cuvetten met een optionele padlengte bij ons verkrijgbaar zijn, het kan een pad met een klein volume, zoals 2 mm en een standaard 10 mm, in één rollen.

4. Welke cuvette Z-afmeting heb je nodig?

Hangt af van de Z-dimensie van de machine, waar de lichtstraal naar buiten komt.

De z-dimensie van een spectrofotometer / fluorometerkuvet / cel is de afstand van de cuvetbasis tot het midden van het monstervenster of de opening.
Meestal heeft deze Z-dimensie, ZD of middenhoogte van het cuvetvenster een van de drie hoogtes: 8,5 mm, 15 mm of 20 mm.

different-ZD-of-cuvettes

Deze 3 ZD-waarden komen ook overeen met de hoogte van de lichtstraal die door het apparaat wordt gegenereerd. U kunt klikken hier voor meer microcuvet.

Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de cuvet die u bestelt, precies overeenkomt met de lichtbundel, vooral wanneer u een sub-microcel gaat bestellen.

Als u bijvoorbeeld een QM25-15, 10 ul sub-microcuvet, met 15 mm z-afmeting , bij gebruik op een ZD-machine van 8,5 mm , zal de lichtstraal te laag schieten en de monsterkamer missen, waardoor u 0% lichttransmissie krijgt.

De juiste Z-afmeting of Z-hoogte of middenbalkhoogte voor uw apparaat moet worden vermeld in de documentatie die door de fabrikant bij het instrument wordt geleverd. En u kunt ook naar de juiste tabellen gaan om de ZD van uw spectrofotometer te controleren.
Maar als u het nog steeds niet zeker weet, kunt u de fabrikant van het instrument bellen of ons een e-mail sturen ( sales@ecuvettes.com ) om de Z-dimensie van uw instrumenten te achterhalen.

5. Welke capaciteit heb je nodig?

De capaciteit van de cuvetten is erg afhankelijk van de padlengte. Gewoonlijk geldt: hoe groter de padlengte, hoe groter de capaciteit van de cel.

De capaciteit van de cuvet is de maximale hoeveelheid monster die een cel veilig kan bevatten. Voor een standaard 10 mm-cel is het meest gebruikelijke volume 3,5 ml. We kunnen eenvoudig het volume van elke cuvet berekenen met behulp van deze formule:

cuvetvolume = Binnenlengte (IL) x Binnenbreedte (IW) x Binnenhoogte (IH) x 80%

cuvette volumn caculation

Laten we gewoon een standaard nemen QS37 , 10 mm spectrofotometer cuvet als voorbeeld, om het maximale volume van de cuvet te berekenen. Hier is hoe de formule zou werken:

10 (IL) x 10 (IW) x (45-1,25) (IH) x 80% = 3,5 ml

Opmerking: we moeten de basisdikte 1,25 aftrekken van de waarde van de cuvetgrootte, en de inwendige lengte en breedte moeten 1,25 * 2 aftrekken vanwege het dubbele stuk.

De reden dat we de ‘80% ‘gebruiken, is omdat we een cuvet nooit meer dan 80% zouden moeten vullen, anders is er een enorm risico om te morsen omdat de monsters te dicht bij de bovenkant van de cuvet komen.
Maar er is een uitzondering! Voor een sub-micro kwartscuvet of stroomcuvet, en het monster dat u gebruikt is klein genoeg tot 10-400 uL, dan is het cruciaal om ervoor te zorgen dat er voldoende monster in de cuvet zit zodat het laserlicht er doorheen kan.

Er zijn enkele microcuvetten die we hieronder aanbieden.

Dus, moet ik de cuvet tot 80% vullen als ik de standaard 10 mm cuvet van 3,5 ml gebruik?
Niet echt!

Als u onze QS37,10 mm cuvet neemt, en uw spectrofotometer heeft een ZD van 8,5 mm. U wilt ervoor zorgen dat het monster minstens 15 mm hoog in de cuvet komt. We gebruiken dus dezelfde volumeformule als hierboven, maar veranderen de hoogte naar 15 mm en laten de waarde van 80% weg.

10 x 10 x (15-1,25) = 1,375 ml

Kanttekening: we trekken 1,25 af van de 15-waarde.

Dit zijn de volumematen die door ecuvettes.com worden aangeboden. We hebben op elke productpagina maattabellen die u precies laten zien welke cijfers u nodig heeft.

6. Welk type dekking heeft u nodig?

Er zijn veel soorten cuvetafdekkingen. Blow zijn de basiscuvettehoezen die we op ecuvettes.com hebben geleverd.

  • PTFE-deksel – Het is gewoon een deksel dat bovenop de cel zit. Dit is niet geschikt voor experimenten die een luchtdichte cuvet vereisen
  • Siliconen deksel – Het heeft een betere afdichting dan het PTFE-deksel en stelt u in staat monsters in de cuvetkamer te injecteren.
  • PTFE-stop – Dit is voor mensen die een betere afdichting nodig hebben dan alleen een standaard deksel. De PTFE-stop is compatibel met luchtdichte metingen en de cuvet met stop kan worden geschud of ondersteboven worden gedraaid om de inhoud te mengen.
  • Schroefdop – Deze doppen hebben de beste afdichting. Met onze schroefdoppen met septum kunt u dit type cuvetten gebruiken voor anaerobe werken en andere luchtdichte experimenten.
TypeMaterialSealing StrengthInjection
PTFE LidPTFE★☆☆☆☆No
Silicone LidSilicone★★★☆☆No
Silicone Lid with HoleSilicone★★★☆☆Needle Injection
Stopper CapPTFE★★★★☆No
Screw Cap with SeptaPTFE★★★★★No
Screw Cap with HolePTFE★★★★★Needle Injection

7. Heeft u cuvetten op maat nodig?

Als de cuvetten vermeld staan op ecuvettes.com niet aan uw eisen voldoen, stuur ons dan een e-mail voor het aanpassen van een van de honderden cuvetten uit onze productlijn om precies te produceren wat u nodig heeft.

Hier zijn enkele aangepaste cuvetten van andere klanten die in onze cellijn zijn geproduceerd, en u kunt klikken hier voor meer aangepaste cuvetten.

Vanwege het specifieke karakter van maatwerk, e-mail ons ( sales@ecuvettes.com ) uw grafisch ontwerp, zodat we het product precies op uw behoeften kunnen afstemmen.

Snelle middenhoogte / Z-maatzoeker-grafiek:

Hier is onze groeiende lijst met z-dimensies voor de spectrofotometer. Als u suggesties of aanvullingen heeft, neem dan contact met ons op via sales@ecuvettes.com .

Spectrophotometer

ManufacturerZ-Dimension
ABX8.5mm
Agilent15mm or 20mm
Amersham Biosciences15mm
Aminco15mm
Analytik Jena8.5 or 15mm
Baird12.5mm
Beckman Coulter8.5mm (mostly)- some models 15mm
Bio-Rad8.5mm
Bio-Systems8.5mm
Bio-Tek Instruments15mm
Biochrom15mm
Biotecnica8.5mm
Boeco15mm
Braic20mm
Bruins Instruments15mm
Camspec15mm
Cecil15mm
Ciba Corning8.5mm (mostly)-some models 15mm
CGA8.5mm
Dr. Lange8.5mm
Drake15mm
Eppendorf8.5mm or 15mm
Femto8.5mm
GBC15mm
Hach15mm
Hewlett Packard15mm
Hitachivaries
Hoefer15mm
Implen15mm
Jasco12mm
Jenway15mm
Krüss AG8.5mm
Macherey-Nagel15mm
Malvern8.5mm
Ocean Optics15mm
Perkin-Elmer15mm
Pharmacia15mm
Riele8.5mm
Safas8.5mm
Sartorius15mm
Scinco15mm
Shimadzu15mm
Spectronics8.5mm
StellarNet15mm
Technikon15mm
Thermo Spectronic8.5 or 15mm
Transasia8.5mm
Turner8.5mm
Varian20mm
ZeissSpecord (15mm), Spekol (8.5mm)

eCuvettes